...napsáno životem

Přátelství přes facebook? (NE)líbí se mi!!!

27. 3. 2011 23:56

Blíží se maturity a tak jsem si vzpomněla na časy, kdy jsem se k ní mířila i já. Moje maturitní písemka byla úvaha o nějakém citátu, který si přesně nepamatuji, ale google mi pomohl ho najít. Je to výrok německého filosofa Heideggra a zní takto:

"Moderní doba překonala každou vzdálenost, ale nevytvořila blízkost."

Jak pravdivé. Už tenkrát jsem psala o mobilech, e-mailu a icq. Dnes bych začala a asi i končila facebookem. Přiznávám se, i já jsem této sociální síti nakonec podlehla, ale odolávala jsem docela dlouho. A uznávám, občas se to hodí. Přesto jsou ale pořád věci, na kterých mi záleží, a proto je přes facebook neřeším. O ně se s vámi chci podělit:

  • když nemám možnost popřát někomu blízkému k narozeninám osobně, obětuju ten malý poplatek za sms a popřeju aspoň takto. Přijde mi to víc osobní, než jen nechat zprávu na zdi facebookového profilu
  • když se mi něco povede a mám z toho radost, obětuju poplatek i za víc smsek nebo raději za hovor, abych se podělila se všema blízkýma. Nečekám, jestli si náhodou někdo všimne mého statusu na facebooku a ocení můj úspěch kliknutím na "líbí se mi"
  • naopak když mě něco trápí, jdu za člověkem, který je mi blízký a kterému věřím. Pokud to není možné, snažím se ho kontaktovat jinak, ale rozhodně nenapíšu svoje trápení do statusu a nečekám, jestli si toho někdo všimne a pokusí se mě povzbudit
  • když chci někomu poděkovat, aspoň vytočím číslo nebo napíši sms, neklikám jen na "líbí se mi"
  • o Vánocích si dám práci s pěknou vánoční sms, nebo s mailem, který pošlu každému osobně. Neoznačím všechny své známé a blízké v jednom obrázku na zdi facebooku v naději, že se na něj každý podívá a poděkuje mi kliknutím na "líbí se mi".

Vím, že všechny jmenované věci by si zasloužily osobní setkání, ale to se vždy zvládat nedá. Facebook má spoustu výhod - můžeme snadno, rychle a levně kontaktovat hodně lidí najednou. Přesto si ale myslím, že když nám na někom opravdu záleží, měli bychom být ochotní věnovat mu aspoň trošičku ze svého času, dát si s něčím aspoň kapku práce a investovat třeba i nějakou tu korunu. Protože kliknout na "líbí se mi" může mým jménem kdokoli. Ale říct něco pěkného, nebo udělat hezké gesto, můžu jen já sama. A i když se to ne vždy podaří, snažím se o to aspoň v těch okamžicích, které jsou důležité buď pro mě nebo pro někoho, kdo je mi hodně blízký.

Zobrazeno 1246×

Komentáře

Invisible

Co to pořád ty lidi na signálech mají za tendenci navážet se do facebooku?
Navážejí se snad lidi na facebooku do signálů???

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková